ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΟΝΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ

Παρόλο που η ολική αρθροπλαστική είναι εξαιρετικά αποτελεσματική εξασφαλίζοντας στους πάσχοντες από αρθρίτιδα του γόνατος, εξαφάνιση του πόνου και επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες χαρίζοντας μια καλή ποιότητα ζωής, ένα λυπηρό γεγονός της ζωής είναι ότι τίποτα μπορεί να μην διαρκεί για πάντα.

Εάν επέλθει χαλάρωση των υλικών (προθέσεων) σε αυτή τη περίπτωση το χειρουργείο πρέπει να ξαναγίνει αντικαθιστώντας τα μερικών ή ολοκληρωτικά. Η καλή λειτουργία των αρθροπλαστικών στα 15 χρόνια είναι της τάξεως του 90% ενώ στα 20 χρόνια το ποσοστό μειώνεται ελαφρά ενώ υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αρθροπλαστικών με 25 χρόνια λειτουργίας.

Γι' αυτό το λόγο όταν το πρώτο χειρουργείο γίνεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας συνήθως δεν χρειάζεται να επαναληφθεί, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα άτομα νεαρής ηλικίας που είναι και περισσότερο δραστήριοι αλλά έχουν και μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Η αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής είναι ένα χειρουργείο απαιτητικό και αποτελεί πρόκληση για το χειρουργό αλλά και τον ασθενή ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή έκβαση του είναι ο καλός προεγχειρητικός σχεδιασμός, προβλέποντας όλες τις πιθανές δυσκολίες και επιλέγοντας τα κατάλληλα εμφυτεύματα για την κάθε περίπτωση. Έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό πιθανών επιπλοκών, μεγαλύτερη διάρκεια αποθεραπείας και περισσότερες τεχνικές δυσκολίες. Διότι πολλές φορές το οστούν του ασθενούς έχει λεπτύνει σε μεγάλο βαθμό και ο σκοπός πέραν της τοποθέτησης μιας καινούριας πρόθεσης είναι η ανακατασκευή του οστικού υποστρώματος συχνά με την χρήση οστικών αλλομοσχευμάτων.