ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ

Παρόλο που η ολική αρθροπλαστική είναι εξαιρετικά αποτελεσματική εξασφαλίζοντας στους πάσχοντες από αρθρίτιδα του ισχίου, εξαφάνιση του πόνου και επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες χαρίζοντας μια καλή ποιότητα ζωής, ένα λυπηρό γεγονός της ζωής είναι ότι τίποτα μπορεί να μη διαρκεί για πάντα.

Εάν επέλθει χαλάρωση των υλικών (προθέσεων) σε αυτή τη περίπτωση το χειρουργείο πρέπει να ξαναγίνει αντικαθιστώντας τα μερικώς ή ολοκληρωτικά. Η καλή λειτουργία των αρθροπλαστικών στα 15 χρόνια είναι της τάξεως του 90% ενώ στα 20 χρόνια το ποσοστό μειώνεται ελαφρά ενώ υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αρθροπλαστικών με 25 χρόνια λειτουργίας. Γι' αυτό το λόγο όταν το χειρουργείο γίνεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας συνήθως δεν χρειάζεται να επαναληφθεί δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα άτομα νεαρής ηλικίας που είναι και περισσότερο δραστήριοι αλλά έχουν και μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Η αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής είναι ένα χειρουργείο απαιτητικό και αποτελεί πρόκληση για τον χειρούργο αλλά και τον ασθενή ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή έκβαση του είναι ο καλός προεγχειριτικός σχεδιασμός, προβλέποντας όλες τις πιθανές δυσκολίες και επιλέγοντας τα κατάλληλα εμφυτεύματα για την κάθε περίπτωση. Έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό πιθανών επιπλοκών, μεγαλύτερη διάρκεια αποθεραπείας και περισσότερες τεχνικές δυσκολίες. Διότι πολλές φορές το οστούν του ασθενούς έχει λεπτύνει σε μεγάλο βαθμό και ο σκοπός πέραν της τοποθέτησης μιας καινούριας πρόοθεσης είναι η ανακατασκευή του οστικού υποστρώματος συχνά με τη χρήση οστικών αλλομοσχευμάτων εξασφαλίζοντας έτσι μια μακροχρόνια καλή λειτουργία της καινούριας αρθροπλαστικής. Γι' αυτούς τους λόγους και οι επιλογές του πρώτου χειρουργείου είναι σημαντικές.