ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ

Ρήξη Μηνίσκου - Αρθροσκόπηση

Οι μηνίσκοι με σχήμα μισοφέγγαρου και ινοχονδρίνης σύστασης είναι δυο, ο έσω και ο έξω. Για πάρα πολλά χρόνια η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι δεν είναι χρήσιμοι και γι' αυτό το λόγο μέχρι και τη δεκαετία του '80 αφαιρούντο με σχετική ευκολία με την μέθοδο του ανοιχτού χειρουργείου. Είναι πλέον ξεκάθαρη η μεγάλη χρησιμότητα των μηνίσκων στη φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης του γόνατος.

Η κύρια λειτουργία τους είναι να διανέμουν ομαλά τα φορτία από το μηρό στην κνήμη (ένα είδος αμορτισέρ του γόνατος) και δευτερευόντως λειτουργούν και ως σταθεροποιητές.

Η ρήξη μηνίσκου σε νεαρά άτομα είναι τραυματικής αιτιολογίας και πιο συνηθισμένη επιβλαβής κίνηση και όταν το πόδι "κολλάει" στο έδαφος και το σώμα στρίβει, συνήθως κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας ενώ στα ηλικιωμένα άτομα εκφυλιστικής αιτιολογίας.

Τα κύρια συμπτώματα ρήξης του μηνίσκου είναι πόνος κατά τη βάδιση ιδιαίτερα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, πόνος στο βαθύ κάθισμα, εμπλοκές του γόνατος, αίσθημα αστάθειας, παρουσία υγρού στην άρθρωση.

Στις περιπτώσεις όπου η ρήξη του μηνίσκου προκαλεί τέτοιου είδους ενοχλήσεις η θεραπεία γίνεται με αρθροσκόπηση με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο σκοπός της αρθροσκόπησης είναι να αφαιρεθεί μόνο το κατεστραμμένο κομμάτι του μηνίσκου και να ομαλοποιηθεί το σημείο.

Στις περιπτώσεις εκείνες, αν και όχι συχνές όπου η βλάβη είναι πρόσφατη, αφορά πολύ νεαρά άτομα και η βλάβη εντοπίζεται στο περιφερικό τμήμα του μηνίσκου όπου υπάρχουν αγγεία, γίνεται συρραφή του μηνίσκου με την ίδια αρθροσκοπική μέθοδο. Η επέμβαση δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο, ο ασθενής εισέρχεται το πρωί και εξέρχεται την ίδια μέρα, βαδίζοντας αρχίζοντας ένα πρόγραμμα μυϊκής ενίσχυσης χωρίς να είναι απαραίτητη η διενέργεια φυσικοθεραπείας.

Αρθροσκόπηση - Ρήξη Μηνίσκου