ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΙΣΧΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ

Το σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου αποτελούσε μια άγνωστη νόσο μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Τώρα πια θεωρείται σαν την κύρια αιτία οστεοαθρίτιδος του ισχίου σε περιπτώσεις που μέχρι πρότινος τις αναφέραμε σαν ιδιοπαθής οστεοαθρίτιδα δηλαδή άγνωστης αιτιολογίας.

Είναι μηχανικής αιτιολογίας και οφείλεται σε μια πρόσκρουση μεταξύ της πρόσθιας επιφάνειας της μηριακής κεφαλής και του πρόσθιου χείλους της κοτύλης εξαιτίας ανωμαλιών στο σχήμα τους. Κλινικά εμφανίζεται σε άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας και ιδιαίτερα σε αθλητές με πόνο στη περιοχή της "ελιάς" ή και με αντανακλαστικό πόνο στο γόνατο. Στις περιπτώσεις σταθερού πόνου με αποδεδειγμένα διαγνωστικά ευρήματα αυτής της πάθησης η μοναδική λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της βλάβης με σκοπό την εξάλειψη του πόνου αλλά και την αποφυγή οστεοαθρίτιδας.

Ανάλογα με το αίτιο η αποκατάσταση της βλάβης μπορεί να γίνει αθροσκοπικά όταν η βλάβη είναι σε αρχικό στάδιο και αφορά τη μεριά της κεφαλής του μηριαίου ή σε συνδυασμό με τεχνική πρόσθιας ελάχιστης επεμβατικότητας όταν υπάρχει πρόβλημα και από τη πλευρά της κοτύλης. Σε περιπτώσεις βλαβών μη προσεγγίσιμων με τις προαναφερθείσες τεχνικές γίνεται ανοιχτό χειρουργείο όπως προτείνεται από την επιστημονική ομάδα που ανακάλυψε την βλάβη.