ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ

Αρθρίτιδα Γόνατος - Αρθροπλαστική Γόνατος

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι ένα από τα συχνότερα θεραπευτικά προβλήματα του μυοσκελετικού, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα. Στις ανεπτυγμένες χώρες τα νοσήματα των οστών και των αρθρώσεων αποτελούν το μισό των χρόνιων παθολογικών νοσημάτων σε άτομα άνω των 50 ετών. Ο συχνότερος τύπος αρθρίτιδες του γόνατος είναι η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και κατόπιν η φλεγμονώδης αρθρίτιδα με πιο χαρακτηριστικό τύπο την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου είναι ο πόνος κατά τη βάδιση αλλά και νυχτερινός, περιορισμός της κίνησης του γόνατος, αδυναμία στο ανέβασμα της σκάλας ή το σήκωμα από την καθιστή θέση και τις περισσότερες φορές "στράβωμα" του γόνατος.

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει:

1) απώλεια βάρους.
2) χορήγηση χονδροπροστατευτικών ουσιών από το στόμα ή και ενέσιμα μέσα στο γόνατο.
3) αντιφλεγμονώδη που δρουν μόνο ως προς τον πόνο.
4) φυσικοθεραπεία.

Δυστυχώς όμως έως σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα που να θεραπεύουν η να επηρεάζουν δραστικά την πορεία της οστεοαρθρίτιδας αλλά και απ΄ ότι φαίνεται είμαστε μακριά από τη δημιουργία φαρμάκων με το σκοπό αυτόν.

Αρθρίτιδα Γόνατος - Αρθροπλαστική Γόνατος

Στο τελικό στάδιο οστεοαθρίτιδας του γόνατος όταν η συντηρητική αγωγή δεν μπορεί να προσφέρει κάτι αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με ολική αρθροπλαστική η οποία θεωρείται μια από τις περισσότερο κλινικά αποτελεσματικές επεμβάσεις.

Η ολικη αρθροπλαστική του γόνατος οπως και στη περιπτωση του ισχιου είναι ενα απο τα περισσοτερο επιτυχη και αποτελεσματικα χειρουργεια. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται περί τις 400.000 και μέχρι το 2030 το νούμερο αυτό αναμένεται να φθάσει τα 3,5 εκατομμύρια ενώ μέχρι πρότινος ο αριθμός των αρθροπλαστικών του ισχίου ήταν μεγαλύτερος από αυτές του γόνατος, αυτό τώρα έχει αντιστραφεί.

Οι πρώτες επιτυχείς αρθροπλαστικές γόνατος έγιναν τη δεκαετία του 1970 και έκτοτε μεγάλη πρόοδος έχει γίνει με την δημιουργία υλικών ανθεκτικότερων στη φθορά του χρόνου ώστε να διαρκούν περισσότερο αλλά και στις τεχνικές εφαρμογής τους.

Μεγαλη προσπαθεια εχει γινει και στις χειρουργικές τεχνικες και όπως σε ολους τους τομεις της χειρουργικης ετσι και στην ορθοπαιδικη η επιδιωξη σημερα είναι η επιτευξη του επιθυμητου αποτελεσματος με τη μικροτερη δυνατη βλαβη στους ανθρωπινους ιστους. Με αυτό τον προσανατολισμο και με βαση την εμπειρια των κλασικων χειρουργικων τεχνικων ο ορθοπαιδικος χειρουργος διδακτωρ του πανεπιστημιου Αθηνων Αθανασιος. Π. Τσουτσανης εξιδεικευθηκε στην Δανια και στην Ολανδια στην τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητος ΜΙΚ.